Spetsteknik från spel- och filmvärlden möjliggör medicinskt forskningsprojekt

Spel

03 Jun 2025

På Campus Skellefteå pågår ett unikt forskningsprojekt om långvarig ryggsmärta. Studien kräver avancerad rörelseanalys och extremt precisa mätningar av hur kroppen rör sig. Med hjälp av motion capture-teknik kan forskarna följa patientens rörelser med millimeterprecision – och objektivt se hur olika behandlingar påverkar kroppens rörelser.

Personer med långvarig ryggsmärta kompenserar ofta sina rörelser för att undvika smärtan. Eftersom dessa förändrade rörelsemönster är svåra att upptäcka med blotta ögat, syftar studien till att kartlägga dem mer noggrant. Forskarna vill också undersöka om kiropraktisk behandling eller träning av bålmusklerna kan hjälpa kroppen att snabbt hitta tillbaka till ett mer naturligt rörelsemönster.

– Det som tidigare byggde på patientens upplevelser kan vi nu bekräfta med verklig data. Precisionen i motion capture-tekniken gör att vi kan mäta exakt hur olika behandlingar påverkar rörelsemönstret, vilket öppnar för helt nya insikter om behandlingarna, säger Docent Wim Grooten.

Det specifika system som finns i Skellefteå – teknik som annars främst förknippas med film- och spelindustrin – återger rörelserna med en extremt hög noggrannhet, vilket är avgörande i denna typ av forskning.

– Att vi kan erbjuda rörelseanalyser med den här graden av precision gör vår testbädd unik. Vi kan erbjuda en miljö där forskning, kreativitet och innovation kan mötas på riktigt, säger Pernilla Lindmark, projektledare för Intersective Game och ansvarig för testbädden i Skellefteå. 

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Genom projektet Intersective Game kan testerna genomföras i Skellefteås testbädd för motion capture.

Om forskningsprojektet

Projektet studerar tre olika behandlingsmetoder: spinal ledmanipulation, medicinsk träningsterapi och öppen placebo. Målet är att studera de omedelbara effekterna av dessa insatser på patientens lyftförmåga, gång, framåtböjning, men även på smärta. 

Genom rörelseanalys och patientrapporter mäts påverkan på rörelseutförande vid vardagliga rörelser samt smärta – och målet är att förstå vilka effekter dessa behandlingar har på rörelsekvalitet samt vilka metoder som kan hjälpa kroppen att återfå normal funktion.

Tekniken i Skellefteå gör det möjligt att mäta även små förändringar i rörelseutförande med millimeterprecision, något som kan vara avgörande för att förstå de objektiva effekterna av kiropraktisk behandling, medicinsk träningsterapi, och öppen placebo.

– Långvarig ryggsmärta är en av våra största folkhälsoutmaningar. Genom att objektivt visa vad som faktiskt händer i kroppen vid olika behandlingar kan vården utvecklas – och människors livskvalitet förbättras, säger doktorand Fredrik Borg.

Studien beviljades nyligen interna medel från Karolinska Institutet, och fick högst rankning jämfört med andra konkurrerande projekt. Den utförs av doktoranden och kiropraktorn Fredrik Borg, och medicine doktor Filip Gedin vid Skandinaviska Kiropraktorhögskolan och leds av docent Wim Grooten, tillsammans med professor Erika Franzén från Karolinska Institutet. Projektet har även tidigare tilldelats 400 000 kronor från Stiftelsen Rönnbäret. 

I maj genomfördes en pilotstudie i Skellefteå för att vidareutveckla hypoteserna inför höstens experimentella studie där patienter behandlas i slumpmässig ordning med alla ovannämnda behandlingsmetoder.

Vill du delta i studien?
Lider du av långvarig ryggsmärta och vill vara en del av forskningen? Kontakta forskningsgruppen för att ta reda på om du kan delta i den pågående studien.

(Mail till Fredrik) fredrik.borg@ki.se

mer info

Projektet Intersective Game finansieras av: Europeiska Unionen, Region Västerbotten, Region Norrbotten, Skellefteå kommun, Luleå kommun, Umeå kommun och Boden Business Park.

Dela artikeln, kopiera länken