Från snack till nytta - AI nätverksfrukost
/https%3A%2F%2Fwww.skellefteasciencecity.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FEmanuel2.jpg)
Innovation
21 Maj 2025AI är på allas läppar – men hur ofta leder experimenten till faktisk förändring? Under en nätverksfrukost på Skellefteå Co-Creation Hub delade Emanuel Johansson från Substorm med sig av konkreta råd för att ta nästa steg: från lek till nytta.
På Skellefteå Co-Creation Hubs senaste nätverksfrukost tog vi ett kliv bort från AI-hypen och närmare praktisk verklighet. Emanuel Johansson från Substorm gästade för att tala om hur organisationer kan börja skapa verkligt värde med AI – inte bara testa tekniken för sakens skull.
Emanuel betonade vikten av att utgå från faktiska behov snarare än att fascineras av tekniska möjligheter. När AI-lösningar förankras i verkliga problem ökar chansen att de får fäste i verksamheten. Han lyfte också att det inte behöver vara perfekt för att ge effekt – ofta räcker det med att lösningen är ”tillräckligt bra” för att skapa nytta och driva förändring.
Ett annat centralt budskap var att våga börja i det lilla. Mindre, mer hanterbara AI-lösningar är inte bara enklare att införa – de är också lättare att förbättra över tid. Emanuel betonade därför vikten av att jobba iterativt, där användarnas feedback hela tiden får forma och förbättra lösningen.
Slutligen påminde han om något många glömmer i teknikentusiasmen: AI är ett verktyg, inte en färdig produkt. Det handlar inte om att “köpa AI”, utan om att använda tekniken där den faktiskt gör skillnad.
Den här nätverksfrukosten är en i raden av samtal och föreläsningar kring AI som Skellefteå Co-Creation Hub anordnar. Syftet är tydligt: att bygga ett mer tillgängligt, användbart och hållbart AI-landskap – här i norra Sverige.
– Det är otroligt roligt att se vilken stark start vårt AI-nätverk har fått. Det jag uppskattar allra mest är när medlemmar i communityt själva kliver fram och delar med sig av sin kunskap. Emanuel från Substorm gjorde det på ett fantastiskt sätt under denna träff och tidigare har även David Degerfeldt från Sherpas bidragit. Den här typen av träffar visar kraften i ett community som är generöst med att dela kunskap. Jag ser verkligen fram emot att fler tar plats och bidrar med sina perspektiv under höstens träffar, Tove Mohall, Innovationsledare och Community Manager.
Läs artikeln med David Degerfeldt från Sherpas:
Stort intresse för tekniken bakom AI
Dela artikeln, kopiera länken
Våra senaste nyheter
Arctic Game
15 Jun 2025
Skeå: Creative Connect 2025 – Den kreativa industrins återfödelse i Skellefteå
/https%3A%2F%2Fwww.skellefteasciencecity.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fs-creatice-connect-1920x1080-1.jpg)
Skeå: Creative Connect är ett nytt evenemang i Skellefteå som samlar människor som arbetar inom s...
Mobilitet
11 Jun 2025
Skellefteå Droneport är nu invigd!
/https%3A%2F%2Fwww.skellefteasciencecity.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FJW_250610_112508_fullsize_webb.jpg)
Det som för några år sedan började som en idé på en post-it-lapp har nu blivit verklighet. Skelle...
Spel
03 Jun 2025
Spetsteknik från spel- och filmvärlden möjliggör medicinskt forskningsprojekt
/https%3A%2F%2Fwww.skellefteasciencecity.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FJW_250521_153144_webb__socialmedia.jpg)
På Campus Skellefteå pågår ett unikt forskningsprojekt om långvarig ryggsmärta. Studien kräver av...