Innovationscheckar

Tre snabba om immateriella tillgångar

Missade du vårt senaste lunchevent, Talk in the Park på temat immateriella tillgångar? Vi bjuder på tre snabba kring ämnet! 

Tre snabba om immateriella tillgångar

Torsdag den 1 juni bjöd vi in till en lunchföreläsning om immateriella tillgångar. Under föreläsningen berättade vi om möjligheten att ta del av 100 000 sek i form av innovationscheckar. Därefter fick vi djupare förståelse för immateriella tillgångar tack vare vår upphandlade expertkonsult Zacco.

Missade du lunchen? ingen fara, här kommer 3 snabba på ämnet:

Vad är IP och immateriella tillgångar?

- IP står för Intellectual Properties och avser registrerade tillgångar, exempelvis patent, designskydd och upphovsrätt. Immateriella tillgångar avser värdefulla resurser som saknar en fysisk form, exempelvis design, avtal, varumärken, affärsstrategisk information etc. Generellt består företagets värden idag av cirka 80-90% av immateriella tillgångar. 

Vad är en IP-strategi?

- Ingen IP-strategi är den andra lik eftersom den utgår från företagets allmänna affärsplan och strategi. IP-strategin identifierar den immaterialrätt som finns inom bolaget och ger insikt om hur dessa bör användas och skyddas. På detta sätt kan IP-strategin visa på strategiska möjligheter där era immateriella tillgångar kan öka företagets konkurrenskraft och lönsamhet.

Hur och varför bör företag skydda sina immateriella tillgångar? 

- Genom att skydda sina immateriella tillgångar ser du till att ingen annan kan nyttja eller tjäna på det du tagit fram. Det gör du exempelvis genom att skriva avtal, upphovsrätt, designskydd, registrera varumärke eller ansöka om patent. Ett tips är att köpa ett domännamn tidigt i processen när du registrerar ett nytt företag eller varumärke. Ett domännamn är i sig ingen immaterialrätt, däremot är det ofta strategiskt viktigt för varumärket och det kan därför bli dyrt att köpa lös om någon annan hinner köpa domännamnet innan dig.

➔ Vill du veta ännu mer, eller är du intresserad av att ta fram en IP-strategi med hjälp av Zacco? Läs mer och lämna en intresseanmälan här, eller hör av dig till Josefin!

Vi välkomnar Bolidens kommunikatörer

29 April 2024

Vid en omorganisation av Bolidens koncernkommunikation hamnade kommunikatörerna i Skellefteå under huvudkontoret i Stockholm. För att behålla närheten till verksamheterna valde Tomas Westermark och Elin Sjöström att hyra kontorsplatser på Skellefteå Innovation Park.

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.